Impozitele, obsesia americanilor, sunt la minimul ultimilor 20 de ani

Impozitele, obsesia americanilor, sunt la minimul ultimilor 20 de ani
Impozitele pe venit, obsesia americanilor, se află în Statele Unite în centrul dezbaterilor pentru reducerea deficitului bugetar, dar se situează la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani, de la sfârșitul președinției Ronald Reagan, relatează AFP.
Publicat: 23/11/2012, 17:46
Actualizat: 17/02/2016, 10:35

Impozitele pe venit, obsesia americanilor, se află în Statele Unite în centrul dezbaterilor pentru reducerea deficitului bugetar, dar se situează la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani, de la sfârșitul președinției Ronald Reagan, relatează AFP.

Odată cu apropierea „fiscal cliff”, un plan de majorări de taxe și reduceri ale cheltuielilor care va intra automat în vigoare în ianuarie în lipsa unui acord de reducere a deficitului bugetar, toată clasa politică de la Washington promite să mențină impozitele la nivelul actual pentru aproape toți americanii.

După Chile și Mexic, Statele Unite au cele mai reduse impozite din cele 34 de state din Organizaia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu taxe obligatorii echivalente cu numai 25,1% din PIB, față de 44,2% în Franța, a treia cea mai impozitată țară din OCDE.

Încasările fiscale ale SUA nu au mai fost așa de slabe din 1950, potrivit Casei Albe, explicația parțială fiind recesiunea din 2008 și redresarea economică lentă.

Pentru americanii cei mai bogați, impozitele pe venit nu au mai fost atât de reduse de la sfârșitul anilor ”80. În anii ”50, nivelul maxim al impozitului pe venit atingea 91%, iar în 1981 depășea 70%. Pragul maxim al impozitului pe venit a scăzut ulterior la 50%, pentru a ajunge la 28% în președinția Ronald Reagan. În timpul mandatului lui Bill Clinton, limita superioadă a acestui impozit a urcat la 39,6%, dar a coborât la 35% în perioada lui George Bush, nivel menținut și de președintele Obama.

În Franța, nivelul maxim de impozitare a veniturilor a fost de 44%, până la crearea în acest an a unei taxe suplimentare de 45% pentru venituri care depășesc 150.000 de euro.

În fața crizei, Barack Obama a introdus o reducere a contribuțiilor sociale.

Reducerile succesive ale impozitelor au accentuat divergențele fiscale între Statele Unite și țările Europei Occidentale.

Un celibatar fără copii cu un salariu mediu plătește în medie un impozit de 28% în Franța, față de 22% în Statele Unite, potrivit OCDE. La acestea se adaugă taxele locale.

La această diferență se adaugă faptul că americanii nu plătesc TVA federală, spre deosebire de majoritatea țărilor bogate, precum Franța, unde această taxă este de 19,6%.

Multe state și orașe americane au o taxă pe consum, cuprinsă în general între 5%-10%, dar care este deseori suspendată, spre exemplu în New York, pentru achiziții de îmbrăcăminte de sub 110 dolari.

În schimb, impozitul pe profitul companiilor este în SUA unul dintre cele mai ridicate, de 35%, iar președintele Obama a promis să îl reducă.

Bugetul american este totodată grevat de numeroase facilități fiscale. Americanii pot deduce spre exemplu din veniturile impozabile dobânzile împrumuturilor pentru achiziția de locuințe, măsură pusă în practică pentru scurt timp și de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy.

Programul „fiscal cliff” din SUA prevede o creștere de 20% a impozitelor pentru populație, potrivit Centrului pentru Politici Fiscale, și o reducere a cheltuielilor publice de aproape 10%. Pentru a se evita intrarea în vigoare a programului ar trebui eliminate sau plafonate deducerile fiscale.

Barack Obama cere totodată majorarea impozitelor pentru cei mai bogați 2% dintre americani, ceea ce republicanii refuză. Nu intră însă în discuție creșterea taxelor pentru cea mai mare parte a populației.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Reacție tranșantă a Bisericii Ortodoxe Române după imaginile cu „Cina cea de Taină” de la...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
COPACII au început să „FUGĂ” de SCHIMBĂRILE CLIMATICE! Iată cum!
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
De ce a vurt Ceaușescu să plătească integral datoria externă. Cum a intrat România în...
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Kenny Rogers, de la folk și rock la country. „Trebuie să existe chimie într-un duet,...